22 Ocak 2013 Salı

DİL KİRLİLİĞİ

DİL KİRLİLİĞİ



 Dilin düşünce ile etkileşimi göz önüne alındığında, dilde oluşabilecek kirlenme zaman içinde millî kültür yapısını da bozabilecektir. Dilde meydana gelen kirlenmeye yabancı dillerden dilimize giren çok sayıda sözcük ve dilimizin yanlış kullanımı neden olmaktadır. Yabancı sözcükler dilbiliminin  öngördüğü incelemeden geçirilmeden kullanılmamalıdır. Bu sözcüklerin yerine Türkçe karşılığı olanların kullanılmasına özen gösterilmelidir.
    Günümüzde gelişen teknoloji ile uzaklar yakın olmakta, pek çok eylem iletişim araçlarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu araçları kullanırken gereksinim duyacağımız en önemli araç dildir. Dili doğru kullanmak, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştıracak, aynı zamanda millî kimlik ve kültürümüzün korunmasına katkı sağlayacaktır.




Yabancıı sözcükler çok fazla kullanlmıyıor mu?                
     Sizce yabancı sözlükler çok sık kullanılmıyor mu? Bu sözcükler sizi de rahatsız etmiyor mu?   Türkçemize yabancı sözcükler sizce yakışıyor mu? Bizce hayır   !  Peki ya sizce  ?
     Yabancı sözcükler özellikle mekân adlarında yer belirtimlerinde kullanılıyor. Örneğin tuvalet yerine wc  .Yabancı sözcükler Türkçemizde adeta yer edinmiş durumda. Yabancı sözcük kullanımını azaltmak bizlerin elinde. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk yapmış olduğu bir konuşmada Türk diliniz güzelliğini ve önemliliğini belirtmiştir. Bize de ulu önderimizin konuşmasını dikkate almak ve Türkçemizi korumak düşüyor. Bu önemli konuda birçok insan aynı düşüncede .Bu demek oluyor ki yabancı sözcükler diğer insanları da rahatsız ediyor.
     Sizde dilimizde yabancı sözcük kullanımını azaltmak işim bazı kelimeler kullanın e-mail yerine e-adres gibi unutmayın ki yabancı sözcük kullanımı artıyor. Bunu azaltmak biz insanoğlunun elinde .
                                         Haydi, Türkiye dil kirliliğini birlikte önleyelim !

Röportaj yapan grup üyeleri:
   Berfin Akkbaş, Nisan Delibalta, İlayda Cağla Acılan
Röportaj Konusu:
   Yabancı Sözlüklerin Kullanımı
Röportaj yaptığınız kişi ya da kuruluşun adı:
    Nida Büşra Akagündüz
Röpartaj yaptığınız kişinin yaptığı meslek:
   Türkce Öğretmeni
                                        YABANCI SÖZCÜK KULLANIMI
Soru 1:
Yabancı sözcük kullanımı sizi rahatsız ediyor mu?
Cevap 1:
Gereğinden fazla evet.


Soru 2:
Yabancı sözcükler Türkce’mizi nasıl etkiliyor?
Cevap 2:
Olumsuz.


Soru 3:
Sizce bu sorunu önlemek icin neler yapılabilir?
Cevap 3:
Çevreyi bilinçlendirmek türk edebiyatına önem vererek.


Soru 4:
Sizce Türkce öğreniminde ki yetesizlik yabancı sözcük kullanımı nı arttırıyor mu?
Cevap 4:
Hayır.


Soru 5:
Sizce Türkce’miz nasıl kullanılıyor?
Cevap 5:
Hayratça.


Soru 6:
Türkce’yi iyi kullandığınızı düşünüyo musunuz?
Cevap 6:
Evet.






Soru 7:
Yabancı sözcklerin sıkca kullanımının nedeni nedir?
Cevap 7:
Kalime üretiminin olmaması teknolojinin Türklerde gelişmemesi.


Soru 8:
Türkce öğrenimi yeterli mi?
Cevap 8:
Hayır.



Soru 9:
Yabancı sözcükler kültürümüze de etkiler mi? Naıl?
Cevap 9:
Kültürel yozlaşmaya sebep olur.




DOĞA KOLEJİ ANKET FORMU




EVET HAYIR BAZEN
1.Sizce yabancı sözcükler çok fazla kullanılıyor mu? 12 10 4
EVET HAYIR BAZEN
2. Yabancı sözcük kullanımı sizi rahatsız ediyor mu? lanımı rahatsız ediyor mu ediyor mu? 16 5 5
EVET HAYIR BAZEN
Türkçeyi iyi kullandığınızı düşünüyor musunuz ? 20 4 2
EVET HAYIR BAZEN
4.Yabncı kelime kullanımını engellemek için yeterli önlem alınıyor mu? 6 15 4
EVET HAYIR BAZEN
5.Sizce Türkçe e kullanımı yeterli mi? 8 12 6
EVET HAYIR BAZEN
6.Sizce yabancı sözcükler kültürümüzü etkiliyor mu ? 7 14 5
.
EVET HAYIR BAZEN
7.Sizce Türkçe öğreniminde ki yetersizlİk yabancı sözcüK kullanımını arttırıyor mu? 19 5 2
EVET HAYIR BAZEN
8.Yabancı sözcük kullanımını destekliyor musunuz? 0 25 1

EVET HAYIR BAZEN
9. Sizce mekan adlarındaki yabancı sözcükler değiştirilmeli mi? 18 3 5
EVET HAYIR BAZEN
10.Bu anketi destekliyor musunuz?
25 0 1





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder